Bak met ons een heerlijke traditioneel kerstgebak. Wist u dat het traditioneel uit negen strengen weeft? De onderste vier symboliseren vuur, water, aarde en lucht, de middelste voor rede, emotie en wil, en de bovenste twee voor liefde en kennis.
Dit is precies hoe wij Kerstmis breien - een eenvoudiger proces dat zelfs een Kerstgebak beginner kan doen. Het resultaat mag er zeker wezen.
INGREDIËNTEN VOOR HÉÉRLIJK KERSTGEBAK
Deeg
- Â 100 g poedersuiker
- Â 30 g verse gist
- Â 600 g halfgrof meel
- Â 250 ml warme melk
- Â 3 eieren (inclusief 2 eiwitten om te smeren)
- Â 125 g boterÂ
Â
Voor het deeg
- 1 handvol amandelen
-Â 1 handvol rozijnen, gedrenkt inrum
- 1 handvol gekonfijte citrusschilÂ
Strooien
- 2 eetlepels amandelschilfers
- Â Poedersuiker
PROCEDURE
Bereid de ingrediënten een moment van tevoren zodat ze kamertemperatuur hebben. GOngelijke temperaturen kunnen het rijzingsproces verlengen. Week de rozijnen in de rum.
1. Verkruimel de gist in een kom met een eetlepel suiker en roer tot het mengsel oplost en een slurry vormt. Voeg twee eetlepels bloem toe, 60 ml warme melk en bedek de kom met een doek en laat het deeg rijzen (ongeveer 10 minuten).
De temperatuur van de melk is essentieel voor een goede rijzing. De ideale temperatuur ligt rond de 35 °C. Als de melk hoger is dan 40 °C, kan de gist niet overleven, en een lagere temperatuur zal het gistingsproces niet ondersteunen.
2. Â Â Meng ondertussen de gezeefde bloem (door het zeven wordt de bloem belucht), melk, suiker, 1 ei en 2 eidooiers (bewaar de twee andere eiwitten voor het smeren), roer de zuurdesemstarter erdoor en op het laatst, niet eerder, de boter.
 U kunt de afgekoelde gesmolten boter in het deeg verwerken of de zacht geworden boter raspen en deze zal tijdens het kneden smelten. Het mengen door het geweekte deeg is misschien wat bewerkelijker, maar het is daarna veel gemakkelijker te verwerken.
3.  Kneed het deeg nu ongeveer 10 minuten met een keukenmachine of in een keukenmachine met het kneedhulpstuk tot het mooi glad en plakt niet. Laat het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld is, de kom afgedekt met een handdoek en ongeveer 45 minuten opzij gezet. Afhankelijk van de temperatuur kan "dubbel" de ideale maatstaf zijn.
 Het kneden mag niet worden onderschat, het is eigenlijk het belangrijkste - bak met liefde en zorg en stop een stukje van uzelf in het kneden.
4.  Voeg grof gehakte amandelen, gekonfijte citrusschil en opgezwollen rozijnen uit de rum toe aan het deeg.Â
Dek af en laat nog eens 45 minuten rijzen.Â
5. Verdeel het gerezen deeg in 9 broden van gelijke grootte, gebruik voor de nauwkeurigheid een weegschaal en laat nog een paar minuten rijzen. Als u een kerstgebak met 9 strengen in één keer durft te breien, kan dat natuurlijk ook.
Wij hebben gekozen voor de eenvoudigere versie en hebben het patroon beschreven voor een kersttaart met drie lagen, gebreid van 4, 3 en 2 strengen.
6.  Rol de eerste 4 strengen ongeveer zo dik als uw duim uit en voeg ze aan één kant goed samen. We werken altijd met de streng links en gaan verder naar rechts. Dus we gooien de linker eerste streng over de tweede, onder de derde en weer over de vierde. Dan nemen we de streng die helemaal naar links is weer en over, onder, over.
Tijdens deze stappen proberen we de strengen aan te spannen. We doen dit door de afzonderlijke draden iets meer opzij te leggen terwijl we werken - als u het eenmaal geprobeerd hebt, zult u het begrijpen. Voeg aan het einde de strengen samen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Maak het midden plat met de rand van uw handpalm, zodat het volgende deel mooi op deze laag zit en bestrijk het met eiwit.
7.  Werk vervolgens 3 strengen, wanneer we steeds de buitenste strengen in het midden leggen. Draai weer vast en plaats het resultaat op de afgewerkte vloer. Maak opnieuw plat en bestrijk met eiwit.
8.   Van de resterende twee strengen maken we een vlecht, deze keer langer, want die gaan we onder de kerstgebak stoppen.
9.    Bestrijk het geheel met eiwitten, bestrooi het met amandelen en zet het vast met satéprikkers om te voorkomen dat het uit elkaar valt en laat het  nog 15 minuten rijzen.
Het hele ei kan over de kerstgebak worden gestreken, maar het zal tijdens het bakken donkerder worden en moet met papier worden afgedekt.
10.  Bak 10 minuten  in een op 200 °C voorverwarmde oven, verlaag dan tot 160 °C en bak nog eens 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Bestrooi na het afkoelen met poedersuiker.
En eet smakelijk.